In 2021 kwam de kerktoren in Engwierum weer tevoorschijn uit de steigers na een periode van onderhoud. Bouwbedrijf Dijkstra de Graaf uit Engwierum voerde het onderhoud uit in opdracht van de Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel (SMD). Het project omvatte herstel van voeg- en metselwerk, onderhoud en schilderwerk van ijzeren en houten onderdelen, en herstel van het pannendak.
Historische functie
De toren in Engwierum was ooit een baken en vuurtoren voor de zeevaart, omdat Engwierum toen nog aan de Lauwerszee lag. Die functie heeft de toren niet meer, maar toch blijft hij een belangrijk historisch element. De toren, gebouwd in de 13e eeuw, bleef behouden nadat de oude kerk rond 1725 werd afgebroken. In 1746 werd door Lieuwe Jelles een nieuwe kerk tegen de bestaande toren aangebouwd. Door de relatief grote afmetingen van de nieuwere kerk, lijkt de toren kleiner dan hij in werkelijkheid is. De kerk staat op een terp en is omringd door een kerkhof.
Eigendom en onderhoud
De kerktoren is eigendom van de SMD, die sinds 1993 het beheer van 26 kerktorens en 7 molens van de voormalige gemeente Dongeradeel heeft. In 1798 bepaalde een wet van Napoleon dat alle kerktorens eigendom van de burgerlijke overheid werden, ook die van Engwierum. Dit maakt dat de toren en de kerk twee verschillende eigenaren hebben. De torens werden vaak ingezet voor militaire functies en fungeerden als uitkijkposten en schuilplaatsen bij overstromingen. De SMD verzorgt het onderhoud aan de torens gemiddeld eens in de zes jaar, grotendeels gefinancierd door het Rijk, de Provincie en met name de gemeente Noardeast-Fryslân.
Bijdrage van A.S. Talma Stichting
Mede dankzij een subsidie van de A.S. Talma Stichting kon het groot onderhoud aan de kerktoren van Engwierum worden uitgevoerd. In het verleden heeft de A.S. Talma Stichting ook bijgedragen aan het onderhoud van drie grafstenen van de Talma-familie en de restauratie van het orgel in de kerk van Engwierum.