Deze bijzondere, Rotterdamse klok heeft jarenlang een prominente plek gehad in woonzorgcentrum Talma Hoeve in Feanwâlden en nu is hij te bewonderen in de bestuurskamer van de A.S. Talma Stichting. De klok - gemaakt in 1780 - was ooit eigendom van A.S. Talma, de bekende dominee en politicus naar wie onze stichting is genoemd.
Schenking aan de stichting
In 1933, bij de opening van verzorgingshuis Talma Elim in Apeldoorn, schonk de dochter van A.S. Talma deze klok aan het bestuur van de A.S. Talma Stichting. De kast van het 'staande horloge', zoals dit type klok vroeger werd genoemd, heeft een klassieke zuil met elegante cannelures (sleuven), weergegeven in marqueterie (inlegwerk). Bovenop staat een figuur van Atlas met de wereldbol op z'n rug. Een bijzonder detail boven de wijzerplaat is het mechanisme met bewegende scheepjes, tegen een geschilderde achtergrond van Rotterdam. Elke keer bij het slaan van het hele uur, deinen de scheepjes op en neer.
Teken van welvaart
In de 18e eeuw mocht een grote, staande klok niet ontbreken in rijke Hollandse interieurs. Deze klok is gemaakt door Pieter van den Bergh, geboren in 's-Gravenhage, en later gevestigd in Rotterdam, waar hij klokkenmaker werd. Hij maakte staande horloges, pendules en zakhorloges. Zijn werken zijn te bewonderen in prestigieuze musea zoals het Rijksmuseum in Amsterdam en museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.